Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Η ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΤΟΥ DHKP-C ΓΚΙΟΥΛΕΡ ΖΕΡΕ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΚΟΤΩΣΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΑΛΛΑ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ



 Η  καρκινοπαθής αγωνίστρια Γκιουλέρ Ζερέ απεβίωσε στις 7 Μάη 2010 στο σπίτι της που βρίσκεται στην φτωχογειτονιά Κ. Αρμουτλού της Κωνσταντινούπολης. Η Γκ. Ζερέ είχε αποφυλακιστεί πριν 6 μήνες από τα κελιά της ολιγαρχίας ως αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων και της συμπαράστασης που εκφράστηκε στο πρόσωπό της. Οι ιατροί και οι σύντροφοί της έκαναν ό,τι ήταν δυνατό μετά την αποφυλάκιση της, όμως ήταν πολύ αργά, και η Ζερέ  άφησε την τελευταία της πνοή στην αγκαλιά των συντρόφων της. Εκατοντάδες σύντροφοι και συναγωνιστές της συγκεντρώθηκαν μπροστά στο σπίτι της και την αποχαιρέτησαν με συνθήματα και αντάρτικα τραγούδια.

Η Γκ. Ζερέ ήταν μια από τους μαχητές του DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο) η οποία υπήρξε κρατούμενη 14 χρόνια κάτω από άθλιες συνθήκες στις φυλακές της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της κράτησης της στις φυλακές υπήρξε πολλές φορές θύμα βασανιστηρίων. Παρά τις προσπάθειες της ίδιας, των συγκρατουμένων και των συγγενών της, οι αρχές των φυλακών επί μήνες καθυστέρησαν τη μεταφορά της στο νοσοκομείο. Η καθυστέρηση και παρεμπόδιση των ιατρικών εξετάσεων και των περιθάλψεων είναι μια μόνιμη πολιτική του κράτους που σκοπό έχει να εξοντώνει τους  κρατούμενους δίχως σφαίρες και βασανιστήρια.
Όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο η Ζερέ για να εξεταστεί ήταν ήδη αργά, έπασχε από καρκίνο του στόματος. Ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί και οι εγχειρήσεις που έγιναν μετά δεν ήταν αρκετές. Υπήρχαν ιατρικές γνωματεύσεις από τα κρατικά νοσοκομεία και ιατροδικαστές που έδειχναν πως η κατάσταση της υγείας της θα χειροτερευόταν ακόμη περισσότερο αν συνέχιζε να μένει στη φυλακή. Παρά τις ιατρικές γνωματεύσεις, οι αρχές των φυλακών και των δικαστηρίων αντί να αποφασίσουν την αποφυλάκισή τηςώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας της, επέλεξαν να περιμένουν το θάνατό της. 
Σύντροφοι και συγγενείς της έδωσαν αγώνες επί μήνες για να αφεθεί ελεύθερη. Με την πρωτοβουλία του ΤΑΥΑD (Σύλλογος Συμπαράστασης των Οικογενειών Κρατουμένων) συγκροτήθηκε η πλατφόρμα «ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΓΚΙΟΥΛΕΡ ΖΕΡΕ» στην οποία συμμετείχαν δεκάδες πολιτικές-συνδικαλιστικές-πολιτιστικές οργανώσεις. Διοργανώθηκαν συλλαλητήρια, συναυλίες, πορείες, καθιστικές διαμαρτυρίες με τη συμμετοχή χιλιάδων αγωνιστών καθώς και συλλογή υπογραφών από εκατοντάδες καλλιτέχνες και διανοούμενους. Όπως από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, έτσι και από την Ελλάδα,  σωματεία, κόμματα, οργανώσεις εξέφρασαν την συμπαράστασή τους, και με ψηφίσματα, αποστολές και ερωτήσεις  που έκαναν απαίτησαν την άμεση αποφυλάκιση της. Αποτέλεσμα όλων αυτών των κινητοποιήσεων και της διεθνιστικής αλληλεγγύης ήταν τελικά η αποφυλάκιση της Ζερέ από τις Κρατικές Αρχές.
Με τη συμπαράστασή και τον αγώνα  μας πήραμε την Ζερέ από τα χέρια του φασισμού, όμως δυστυχώς, ήταν πολύ αργά. Μετά την αποφυλάκισή της,  η Γκιουλέρ τόνιζε αυτή την πραγματικότητα:«Αποφυλακίστηκα πολύ αργά. Καθυστέρησαν σκόπιμα την αποφυλάκισή μου γιατί περίμεναν να φτάσω στα πρόθυρα του θανάτου. Έτσι, μου στέρησαν το δικαίωμα στη ζωή. Αυτό που μου χάρισαν είναι το δικαίωμα να πεθάνω έξω. Αυτό δε θα το ξεχάσω ποτέ. Δεκάδες άλλοι κρατούμενοι περιμένουν το θάνατο στα κελιά απομόνωσης. Η απομόνωση από μόνη της σημαίνει θάνατο».
Με τα λόγια  της συντρόφισσας τελειώνουμε κι εμείς: δε θα ξεχάσουμε ποτέ, θα παλέψουμε με όλα τα μέσα ώστε να λογοδοτήσουν οι δολοφόνοι της Ζερέ και των 122  συντρόφων μας που έπεσαν στον αγώνα ενάντια στα λευκά κελιά. Θα συνεχίσουμε να απελευθερώνουμε με την αλληλεγγύη μας τους άλλους ασθενείς κρατούμενους, θα εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην πολιτική της απομόνωσης και άλλων μορφών καταστολής.

Η ΓΚΙΟΥΛΕΡ ΖΕΡΕ ΕΙΝΑΙ ΑΘΑΝΑΤΗ!

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΚΙΟΥΛΕΡ
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΠΟΥ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ ΣΩΜΑΤΙΚΑ
ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ.

Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατουμένους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου