Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010

Εκπρόσωποι κινημάτων από την Ισλανδία και την Αργεντινή στο Resistance Festival την Παρασκευή 18/6 στις 20.30

Η Ισλανδία και η Αργεντινή είναι δύο χώρες τελείως διαφορετικές. Συζητήθηκαν όμως εξαντλητικά τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα. Στο Resistance Festival έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, εκπροσώπους κινημάτων από αυτές τις δύο χώρες.
Η Ισλανδία ήταν το πρώτο κρατικό θύμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης μετά τη χρεοκοπία της επενδυτικής τράπεζας Icesave και την απαίτηση αγγλικών και ολλανδικών κεφαλαίων για αποπληρωμή από το ισλανδικό λαό. Η διοργάνωση δημοψηφίσματος παρά και ενάντια στη θέληση της κυβέρνησης που είχε ήδη υπογράψει την επαχθή αποπληρωμή στους ξένους δανειστές, έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι υπάρχει και άλλος δρόμος από την υπακοή στα κελεύσματα των χρηματαγορών. Το συντριπτικό ΟΧΙ του ισλανδικού λαού, αποτελεί πηγή δύναμης και έμπνευσης και για την Ελλάδα. Την κατάσταση παρουσιάζει ο Thorvaldur Thorvaldsson, πρόεδρος του Red Forum της Ισλανδίας, από τις δυνάμεις που πάλεψαν αποφασιστικά τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος.
Η Αργεντινή ήταν το μεγάλο θύμα των νεοφιλελεύθερων πειραμάτων στη Λατινική Αμερική κατά τη δεκαετία του 90. Κλασσικό παράδειγμα του τι γίνεται όταν το ΔΝΤ εισβάλει σε μια χώρα. Η κρατική χρεοκοπία στην Αργεντινή είχε κατάληξη να φύγει νύχτα ο πρόεδρος Ντε Λα Ρούα από το Προεδρικό Μέγαρο. Η στάση πληρωμών που επέβαλε τελικά η κυβέρνηση Κιρτσνερ, έδωσε προσωρινή ανάσα χωρίς να λύσει το μόνιμο πρόβλημα. ΟJacinto Roldan, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Hoy! της Αργεντινής, σημαντικό στέλεχος του Αργεντίνικου κινήματος από την εποχή της χούντας του Βιντέλα, παρουσιάζει την πορεία του λαού του από τη χρεοκοπία στην εξέγερση.
Προλογίζει ο Σπύρος Μαρκέτος καθηγητής στο ΑΠΘ, μελετητής των κρατικών χρεοκοπιών και των επιπτώσεων της στάσης πληρωμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου