Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Εκδήλωση-συζήτηση "οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο", Σάββατο 7/5 και ώρα 8μμ!


Στα μέσα Δεκεμβρίου ένας άνεργος, πτυχιούχος πανεπιστημίου αυτοπυρπολήθηκε όταν η αστυνομία του απαγόρευσε να πουλάει φρούτα στο δρόμο χωρίς άδεια. Ο θάνατός του αποτελεί την αφορμή για το ξέσπασμα της επανάστασης στην Τυνησία. Ο Μπεν Αλί αγαπητός πρόεδρος της Δύσης, μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (στην οποία πρόεδρος είναι ο δικός μας Παπανδρέου) αναγκάζεται σε φυγή προκειμένου να σώσει το τομάρι του.
Λίγες μέρες αργότερα η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου θα γίνει ο χώρος συγκέντρωσης εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων Αιγυπτίων για περισσότερο από ένα μήνα. Εκεί θα συγκρουστούν ο άλλος πανίσχυρος άνθρωπος των ΗΠΑ και της Δύσης, ο Μουμπάρακ (και αυτός μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) με ότι μέσα διαθέτει (προβοκάτορες, αστυνομία, στρατό, ΜΜΕ κλπ) με το λαϊκό ποτάμι που θα αφήσει πλέον των 1000 δοξασμένους μάρτυρες νεκρούς, μέχρι να αναγκαστεί ο πρώτος να φύγει από το προσκήνιο.
Η συνέχεια περιλαμβάνει την εξέγερση κατά του καθεστώτος Καντάφι, αλλά και την άμεση στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ και φυσικά της χώρας μας, με την υποστήριξη που παρέχει από την αμερικάνικη βάση της Σούδας και τα στρατιωτικά αεροδρόμια. Την εξέγερση στο Μπαχρέιν και την επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας για την κατάπνιξη της. Την εξέγερση στην Υεμένη, τις κινητοποιήσεις στο Μαρόκο και στην Αλγερία και φυσικά τις μαζικές διαδηλώσεις στην Συρία και την επέμβαση του στρατού του Άσαντ.
Τι πραγματικά συμβαίνει στον αραβικό κόσμο; Πως σε μια περιοχή του πλανήτη που όλα φαίνονταν να βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ισραήλ, όπου η μόνη αντίδραση προέρχονταν από ακραία ισλαμιστικά στοιχεία, προέκυψε αυτή η αλληλουχία εξεγέρσεων και κινητοποιήσεων; Ποιες είναι οι πραγματικές δυνάμεις που παίζουν ρόλο στην περιοχή; Ποια είναι τα αιτήματα των εξεγερμένων;

Δυο πολύ καλοί γνώστες της κατάστασης στις Αραβικές χώρες,
ο Νασίμ Αλατράς δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία
και ο Φεϊσάλ Ελ Μασρι εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Συνδέσμου στη Β. Ελλάδα , που προέρχονται από αυτή την πολύπαθη περιοχή θα μας παρουσιάσουν τη κατάσταση και θα μπορέσουμε να συζητήσουμε μαζί τους για τις εξελίξεις.

Σάββατο 7/5 στις 20.00 στον πολυχώρο ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΠΝΟΥ (Βότση 10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου